Nit de Premis Sitges 2021

Sitges celebra la Nit de Premis Sitges, la noche de la gala de la cultura el 26 de noviembre y en su formato habitual

Nit de Premis Sitges 2021

La XXIV Nit de Premis Sitges tendrá lugar en la Societat Recreativa El Retiro el 26 de noviembre a las 20 horas.
El grupo artístico Xispun es el encargado de organizar la velada durante la que se desvelarán los reconocimientos anuales a la trayectoria de personas, entidades y colectivos de Sitges en el ámbito cultural.

La cita anual más importante de la cultura de Sitges permitirá un año más reconocer las tareas y las aportaciones de personas y colectivos que han destacado por su trayectoria, su talento, la innovación y la proyección del nombre de Sitges.

ENLACE A LA GALERÍA DE FOTOS DE LA NIT DE PREMIS SITGES 2021

Nit de Premis Sitges 2021

Los galardones de la Nit de Premis Sitges 2021

En total, este año se entregarán 9 galardones, en un evento organizado por la concejalía de Cultura del Ayuntamiento de Sitges y que este año conducirá el grupo artístico Xispun.

El Ayuntamiento de Sitges, así como algunas entidades locales y colectivos, reconocen cada año a quienes han dejado huella en el mundo del arte y la cultura. Por segundo año consecutivo, los galardones se mantienen en secreto y se darán a conocer durante la gala.

Excepcionalmente este año, no se entregarán los galardones de los concursos Sanvisens y Pere Jou, ya que la exposición de la edición de 2021 está prevista que se inaugure a posteriori de la gala y tal y como recogen las bases de los concursos, los premiados se deben dar a conocer durante la inauguración de la exposición. Tampoco se darán los galardones del concurso Josep Mirabent Magrans de canto y música de cámara porque este año no se ha convocado.

Este año, la principal novedad es la incorporación del premio Antoni Sella con la segunda edición del Concurso literario de relato breve que organiza el Consorci de Patrimoni de Sitges y que cuenta con dos categorías, la de Lluïsa Vidal para jóvenes entre 12 y 18 años , y la categoría Santiago Rusiñol para mayor desde 18 años.

El concejal de Cultura, Xavier Salmerón, explica que “decidimos que los organizadores de la Gala fueran el colectivo de Chispun, vinculado al Carnaval de la Sociedad Recreativa El Retiro, para celebrar un canto en la vida después de todos estos meses de pandemia y, por tanto, para disfrutar de una velada divertida y entretenida como nos tienen acostumbrados en sus espectáculos y actuaciones en el marco de las fiestas del Carnaval”.

La Gala está abierta a la ciudadanía que quiera asistir con reserva previa de entradas gratuitas.
Para quien no pueda asistir, Visit Sitges lo retransmitirá en directo a través de su canal en facebook.

PREMIADOS Y  PREMIADAS:

ANNA GRIMAU I BIGAIRE, XLIX Ploma d’or

L’Ajuntament de Sitges ha decidit, enguany, atorgar la Ploma d’Or a Anna Grimau. Llicenciada en Filologia Romànica (francesa) per la Universitat de Barcelona i la Université de Montpellier, la periodista ha desenvolupat majoritàriament la seva tasca professional a RTVE, on fa 32 anys que hi treballa. Grimau és redactora i presentadora dels serveis informatius de TVE a Catalunya des del 2008. Prèviament, va treballar prop de 20 anys a la redacció de RNE-Catalunya, en què va editar i presentar els butlletins i informatius de l’emissora com l’Edició Vespre, tasca que va ser distingida amb la Menció Especial dels Premis Montserrat Roig de Periodisme i Comunicació Social de l’Ajuntament de Barcelona. Fa 13 anys que dirigeix i presenta el microespai mediambiental Planeta Vivo a Ràdio 5 de RNE, Ràdio Nacional d’Espanya, amb què ha guanyat el Premi Biocultura de Ràdio en dues ocasions. També col·labora al setmanari de L’Eco de Sitges des de fa més de tres dècades i en els últims anys hi elabora la secció Gent de Sitges, entrevistes que ara recull HumansofSitges.com, un projecte que posa rostre al paisatge sitgetà i que vol documentar la memòria històrica i antropològica de la nostra vila.

GONÇAL SOBRER, XXIV Distinció Especial

L’Ajuntament de Sitges ha concedit la XXIV Distinció Especial a l’activista, col·leccionista d’art i mecenes, Gonçal Sobrer, per la seva participació i col·laboració, en diverses activitats i iniciatives culturals a Sitges, de forma desinteressada i com a mecenes.

Gonçal Sobrer va néixer a Barcelona el 1932 i al llarg de la seva vida ha exercit de pastisser a Poblenou, d’actor i de director de l’emblemàtic Hotel Romàntic de Sitges. L’any 1965 va recuperar tres edificis patrimonials i vuitcentistes per convertir-los en els hotels Romàntic i La Renaixença. La seva estimació per les arts li ha permès contribuir a preservar el patrimoni arquitectònic de Sitges i atresorar una gran col·lecció d’art amb unes 500 obres dels anys 60 i 70. Entre els quadres, destaquen obres d’artistes sitgetans i altres pintors de Catalunya. Les estances d’aquests hotels amb glamour tenien personalitat perquè les habitacions estan decorades amb mobles vuitcentistes i objectes i obres d’art. L’Hotel Romàntic va ser un punt de trobada cultural mentre ell el regentava i oferia activitats singulars.

El seu vessant d’hoteler, el va portar a ser membre del Gremi d’Hostaleria per promoure els turisme cultural sitgetà als anys 80 i 90. Com a promotor cultural va impulsar el centenari de les Festes Modernistes l’any 1992, de les quals en va ser el pal de paller.
L’any 1991 va salvar una palmera, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges, la qual estava situada a la carretera de les Costes, cantonada amb el carrer Àngel Guimerà. En aquest indret s’hi va reproduir a mida real la font de la palmera que hi ha a la plaça de l’Ajuntament.

La seva estreta vinculació i implicació amb el teixit associatiu de la vila el van dur a col·laborar com a vocal de l’Hospital Sant Joan Baptista, des d’on va promoure la Malvasia de Sitges del celler de l’Hospital i també va ajudar a la recuperació del Pati Blau, situat al carrer Àngel Vidal i a la replantació dels arbres i plantes als carrers de la vila. Com a promotor cultural, Gonçal Sobrer, també ha fet una incursió en el món de la literatura amb el llibre autobiogràfic ‘Falsa vida’, que s’ha publicat aquest 2021 i també va impulsar l’edició del llibre ‘Pintures i escultures de l’Hotel Romàntic de Sitges’, de Montserrat Cintes.

ORIOL CASTRO I FORNS, XL Premi Trinitat Catasús

Els periodistes i comunicadors de la vila han atorgat el Premi Trinitat Catasús a Oriol Castro, el xef sitgetà més internacional ha dut el restaurant Disfrutar al cinquè lloc de la prestigiosa llista The World’s 50 Best Restaurants. El que va ser la mà dreta de Ferran Adrià al Bulli manté la creativitat com el seu estil de vida.
Castro és un dels grans xefs que han sorgit de la cuina catalana, juntament amb Santi Santamaria, Ferran Adrià, els germans Roca o Carme Ruscalleda. La majestuosa carrera de Castro va començar l’any 1997, quan amb només 23 anys era un dels caps de cuina del Bulli. Quan el millor restaurant del món en aquella època va tancar, l’any 2011, va obrir conjuntament amb dos companys, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, el restaurant Compartir a Cadaqués on la seva oferta gastronòmica, moderna i mediterrània, es presenta al centre de la taula amb plats per a compartir.
L’any 2014, veient la bona entesa existent entre els tres socis i el gran èxit del local, decideixen fer un pas endavant i obrir un restaurant a Barcelona: el Disfrutar. Un restaurant creatiu que busca agradar, sorprendre, emocionar i crear a través de la gastronomia. El primer reconeixement del Disfrutar arriba el 2015 amb la primera estrella Michelin i al cap de dos anys, el 2017, el hi concedeixen la segona. L’últim gran reconeixement, entre els molt que té l’establiment barceloní, és el cinquè lloc de la prestigiosa llista The World’s 50 Best Restaurants. Una llista elaborada entre tots els restaurants del món.

El cuiner sitgetà es va establir a la vila l’any 2003 i, les hores que no passa davant dels fogons, les aprofita per col·laborar en les tradicions del poble. És un apassionat del Corpus i també ajuda en el ball de Cercolets o en el correfoc dels més menuts. Finalment, Castro també ha estat la cara visible en campanyes de Turisme de Sitges per promocionar la marca Sitges.

MARIO VILAR RAMÍREZ, XL Premi Josep Carbonell i Gener -Categoria B per a estudiants d’universitat, de Batxillerat i de Formació Professional

El Grup d’Estudis Sitgetans (GES) concedeix el Premi Josep Carbonell i Gener en la seva 40a edició al treball “Les platges de Sitges”, de Mario Vilar Ramírez, alumne de Batxillerat de l’Escola Pia de Sitges. El seu estudi resumeix acuradament les raons històriques que expliquen la modificació del perfil costaner de Sitges així com els seus efectes sobre les variacions de sorra de les platges. Alhora, el treball fa també una anàlisi sobre les diferents solucions, tant de les propostes teòriques com les que s’han portat a la pràctica al llarg dels anys fins a l’actualitat, presentant els avantatges i els inconvenients de cadascuna d’elles. La seva recerca es basa en abundant documentació d’imatges i gràfiques, així com també, en una bibliografia que assenyala amb claredat la procedència de les fonts consultades.

El GES convoca anualment el premi Josep Carbonell i Gener (1897-1979) per promoure entre els estudiants l’interès pels estudis locals i, alhora, per recordar la tasca intel·lectual i cívica d’aquest escriptor, polític i historiador sitgetà. Enguany la categoria A dedicada a estudis universitaris ha quedat deserta.

ANNA BARRACHINA I SALA, III Premi Janio Marti d’Arts escèniques

La Societat Recreativa El Retiro atorga el III Premi Jànio Martí d’Arts Escèniques a l’actriu sitgetana, Anna Barrachina, per la seva contribució al món de l’escena catalana com a actriu i directora teatral. El jurat ha valorat la seva llarga trajectòria tant al teatre com a la televisió, destacant la seva tasca a la companyia La Cubana i la seva participació en sèries de televisió d’èxit com Teresina S.A. o Ventdelplà, entre d’altres. Alhora, el jurat també ha volgut recalcar la seva contribució social dirigint grups de teatre inclusiu a diferents poblacions, entre les quals Sitges.

ESCOLA DE GRALLERS DE SITGES, XXX Premi Jofre Vilà de Cultura Popular i Tradicions Sitgetanes

El Casino Prado Suburense atorga el Premi Folklore Jofre Vilà de Cultura Popular i Tradicional Sitgetana a l’Escola de Grallers de Sitges per la publicació del llibre La Música de la Nostra Festa, que recull les partitures de les nostres festes interpretades actualment per la mateixa escola. El jurat valora aquesta compilació de totes les partitures de la banda sonora de la nostra festa, en un únic document. Un treball valuós que ajuda i ajudarà a la difusió i ensenyament de la música de les nostres festes.

CASINO PRADO SUBURENSE I SOCIETAT RECREATIVA EL RETIRO, XII Premi Josep Maria Jornet de fotografia

El Grup d’Estudis Sitgetans i la Secció Fotogràfica del Grup d’Estudis Sitgetans concedeix el XII Premi Josep Maria Jornet 2019 al Casino Prado Suburense i a la Societat Recreativa El Retiro per promoure la fotografia a Sitges. El jurat valora la llarga col·laboració de les dues entitats per divulgar aquesta disciplina artística a través dels Fotomaig, ja des del seus inicis amb l’organització de concursos de fotografia i amb una exposició de les instantànies presentades. El Retiro hi col·labora amb la temàtica de viatges i el Casino Prado, amb el concurs infantil. També les dues entitats participen al Ral·li Fotogràfic de Sitges, un concurs que organitza la Secció Fotogràfica del GES i en què cada any el Casino Prado o la Societat Recreativa El Retiro ofereixen l’actuació d’una de les colles de Carnaval per a tots els fotògrafs i les fotògrafes participants en aquest concurs.

ISABEL PRUNA I ANDREE, II Premi Petito Zamora

L’Associació Colors Sitges Link concedeix amb el II Premi Pepito Zamora a Isabel Pruna Andree en reconeixement a la seva solidaritat i el seu activisme en la defensa dels drets de les persones amb VIH/sida. El jurat també destaca la tasca amb la recollida de fons per dotar de recursos el servei d’acompanyament a familiars terminals a l’Hospital Sant Camil, així com també el seu activisme a través de la confecció de tapissos artístics que fan visible la problemàtica social a l’emergència sanitària d’una manera pública. A més, el jurat també valora la seva generositat i el seu posicionament a favor de les persones desafavorides i en la defensa de la dignitat dels éssers humans que pateixen discriminació pel seu estat de salut.

XAVIER LAHOZ I MARONDA, II Concurs literari de relat breu Antoni Sella i Montserrat – Categoria Santiago Rusiñol (+18 anys) Xavier Lahoz i Maronda

Els Museus de Sitges lliuren el premi del II Concurs literari de relat breu en categoria Santiago Rusiñol (més de 18 anys) a Xavier Lahoz per l’obra “El cor glaçat”, una reflexió sobre el dolor i la creació, feta amb un llenguatge exquisit i una gran sensibilitat, des del «jo» de l’ artista. Un relat original i profund. El relat descriu la lluita apassionada de l’artista per fer sortir la bellesa del bloc de marbre, d’una manera tan dramatitzada que sap comunicar el camí tortuós que el condueix a la bellesa

LUCIA ARAQUE BOURDET, II Concurs literari de relat breu Antoni Sella i Montserrat -Categoria Lluïsa Vidal (12-18 anys) Lucia Araque Bourdet

Els Museus de Sitges reconeixen amb el premi del II Concurs literari de relat breu en categoria Lluïsa Vidal (12-18 anys) a Lucia Araque per l’obra “El bar de los soñadores frustrados”, un cant d’amor al Cau Ferrat, una història plena d’imaginació, en què se sobreposen present i passat, i la intensitat de l’art venç la grisor del present. Un relat sorprenent i evocador. El relat presenta una forma original de revisitar la bohèmia negra dels artistes a París en el segle XIX.

Listado de Premios XXIV Nit de Premis Sitges

XLIX Ploma d’or
Anna Grimau i Bigaire

XXIV Distinció Especial
Gonçal Sobrer

XLIV PREMI Trinitat Catasús
Oriol Castro i Forns

XL Premi Josep Carbonell i Gener
• Categoria B per a estudiants de Batxillerat i Formació Professional:
Mario Vilar Ramírez

XXX Premi Jofre Vilà de Cultura Popular i Tradicions Sitgetanes
Escola de Grallers de Sitges

XII Premi Josep Maria Jornet de fotografia
Casino Prado Suburense i Societat Recreativa El Retiro

III Premi Janio Marti d’arts Escèniques
Anna Barrachina i Sala

II Premi Pepito Zamora
Isabel Pruna i Andree

II Concurs literari de relat breu Antoni Sella i Montserrat
• Categoria Santiago Rusiñol (+18 anys)
Xavier Lahoz i Maronda

• Categoria Lluïsa Vidal (12-18 anys) Lucia Araque Bourdet
Lucía Araque Bourdet

Reserva de entradas para la Nit de Premis Sitges 2021

A partir del 15 de noviembre a las 10h se pueden reservar entradas en la web culturasitges.cat/entradas o en el Miramar Centro Cultural de lunes a viernes de 12 a 14h.

Las puertas de la Societat Recreativa El Retiro se abrirán a las 19:30 horas y el acceso deberá hacerse antes de las 19:45 horas. Todas aquellas personas que no accedan a la hora indicada, perderán la plaza puesto que se abrirán los accesos a las personas que se hayan quedado sin entrada.

Resumen
Evento
Nit de Premis Sitges 2021
Ubicación
Societat Recreativa El Retiro, Carrer Àngel Vidal,17,Sitges ,-08870
Empieza en
noviembre 26, 2021
Finaliza en
noviembre 26, 2021
Descripción
La XXIV Nit de Premis Sitges tendrá lugar en la Societat Recreativa El Retiro el 26 de noviembre a las 20 horas. El grupo artístico Xispun es el encargado de organizar la velada durante la que se desvelarán los reconocimientos anuales a la trayectoria de personas, entidades y colectivos de Sitges en el ámbito cultural.